miercuri, 25 februarie 2015

Cenușa din soba , îngrșămant natural

Putini dintre dumneavoastra stiau , insa  e  bine  de  stiut  pentru  toatalumea  faptul ca  cenusa este  un  foarte  buna  ingrasamant natural . Cenusa  contine pe  langa  calciu , fosfor si  alte  microelemente , potasiu foate  mult  potasiu . Potasiul este  un  element  foatre  necesar  plantelor ,  este  un  element  mobil  in  planta se  deplaseaza  din  celula  in celula  pentru  a  acoperii  intregul  necesar  de  potasiu  al  plantei . Cenusa  o  putem  colecta  de  la  sobe  , centrale sau  orice  sursa  de  ardere unde  am  ars  lemne  fara  alte  elemnte  texitle  sau  plastic  , acestea  strica compozitia  cenusei  si  poate  devenii  toxica . Cenusa  este  un  element  usor  alcalin  deci  face  reactie  foarte  buna  cu  solurile  acide astfel  ridica ph-ul  in  aceste  soluri , este  indicata  pentru  solurile  din  gradina  unde  cultivati legume  . Cenusa  se  aplica  pe  sol  uscat  si  se  incorporeaza  in  sol  manual  sau  mecanizat , aplicarea  pe  sol  umed  de  exemplu  iarna  pe  zapada  nu a duce  niciun  beneficiu solului respectiv . Perioada cea mi  buna  de  aplicare  este  toamna cand  solul  este  usact aceasta  se  incorporeaza  in  sol  unde  se descompune  perfect pana  primavara  cand  va  fi  gata  sa-i  ofere  plantei  nutrienti de  care  are  nevoie .Aplicata  primavara  pe  solurile  unde  se  planteaza  seminte , cenusa  se  poate  sa  inhibe  germinarea , astfel  acest  lucru  este  contra indicat .Pastrarea  cenusii  pana  toamna  la  momentul  optim de aplicare  se  face  in  recipiente  uscate  ferite de  umezeala  precum  bidoane  de  plastic , saci  de  plastic  impermeabili legati  bine  la  gura , recipiente  de  metal astupate  etc. iar  recipiente  se d epoziteaza  in  locuri  uscate ferite  de  precipitatii . Cenusa  este  benefica si poate  fi  aplicata  pentru  orice  cultura  fie  ca  e  vorba  de  legume  de  pomi  fructiferi  de  capsuni  de  flori  , ea se  imprastie  la  baza  tulpinii  pentru  pomi  fructiferi  iar  pentru  legume  se  imprastie  pe  tot  terenul  cantitatea  optima  fiind  de  50g pe  metrul  patrat . Va multumesc  ca  ati  citit  acest  articol .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu