Exista mai multe metode de altoire a pomilor fructiferi (in ochi, in ramura detasata, in ochi dormind). Fiecare metoda isi are vremea ei. Acum in primavara se practica altoirea in despicatura. Ea se executa de obicei la pomi mari, cu ramuri groase. Portaltoiul este in acest caz mult mai gros decat altoiul (diametrul 7-10 centimetri). Retezati portaltoiul unde este mai drept si scoarta mai neteda. Despicati portaltoiul pe linia unui diametru al sectiunii taieturii cu cosorul sau cu un obiect asemanator pe care il aveti la indemana. Fasonati altoiul sub forma de pana astfel: in dreptul mugurelui de la baza faceti doua taieturi oblice de-a lungul ramurii de altoi, pentru ca pana sa fie mai lata pe partea mugurelui si ascutita pe partea opusa. Pana trebuie sa fie de trei-patru ori mai lunga decat grosimea altoiului, iar acesta trebuie sa aiba doi-trei muguri. Desfaceti despicatura cu ciocul despicatorului si introduceti pana altoi, avand grija ca locul de unire al scoartei cu lemnul de altoi sa vina in dreptul locului de unire al scoartei cu lemnul de la portaltoi. Introduceti in acelasi fel un altoi in celalalt capat al despicaturii.Decojiti apoi un strat de coaja pe care il atasati intre cei doi altoi pentru a nu patrunde ceara in crapatura si pentru o mai buna refacere. Legati portaltoiul cu sfoara si strangeti bine dupa asta ungeti bine cu o ceara de altoit speciala. Ceara speciala se prepara usor avand nevoie de urmatoarele ingrediente: smoala, ceara, seu, parafina si sacaz .Va prezint o reteta proprie pe care o folosesc personal: 4 parti smoala, 2 parti ceara, o parte seu,o parte sacaz si o parte parafina. Ingredientele se pun la foc se topesc pana cand se formeaza o pasta usor fluida. Pentru a imi usura munca mi-am improvizat o mica sobita intr-o cutie de vopsea de metal de 3litri pe care am decopertat-o pe lateral in partea de jos (locul pe unde bag lemnele pentru foc) la jumatate am introdus doua tije paralele pentru a putea sprijinii recipentul unde topesc ceara de altoit. Ca recipient folosesc o cana de metal mica pentru a o putea introduce in sobita improvizata. Ca reguli principale atunci cand vreti sa altoiti folositi ramuri de altoi sanatoase si portaltoi sanatosi, toate ustensilele pe care le folositi la altoit trebuie sterilizate inainte si dupa terminarea lucrari pentru a evita transportul involuntar de bol de la un pom la altul. Pentru sterilizat folositi alcool sanitar .Cele mai bune rezultate la altoirea in despicatura se obtin atunci cand ramurile de altoi se recolteaza de iarna si se tin la rece sau in spatii intunecoase pana la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie .Altoirea in aceste conditii are mai multe sanse de reusita deoarece seva este deja pusa in miscare in pomul ce urmeaza sa fie altoit in timp ce ramurile de altoi se afla inca in repaus vegetativ fapt ce reduce riscul de deshidratare prin transpiratie .O atentie sporita trebuie acordata de catre amatorii care vor sa incerce altoirea in despicatura la urmatoarele sfaturi : Altoirea se face intodeauna cu specii apartinand aceleeasi specii : cires cu cires , mar cu mar , visin cu visin , prun cu prun , exista totusi si cateva exceptii prunul poate fi altoit atat pe prun cat si pe corcodus , parul poate fi altoit atat pe par cat si pe gutui etc.Daca primavara este secetoasa pomul altoit trebuie udat din abundenta atat inainte cat si dupa ce altoiti .Pomul pe care vreti sa il altoiti trebuie sa aiba o grosime de circa 2 cm in diametru si sa fie destul de bine prins in sol , un pom cu vigoare buna se va prinde mult mai usor si va pleca mai puternic . In continuare am atasat cateva imagini demonstrative despre altoirea in despicatura pe care o poate executa oricine , fara unelte speciale si cunostinte mari despre altoit .
Va multumesc pentru timpul acordat acestui articol .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu