duminică, 15 martie 2015

Altoirea in despicatura


Exista mai multe metode de altoire a pomilor fructiferi (in ochi, in ramura detasata, in ochi dormind). Fiecare metoda isi are vremea ei. Acum in primavara se practica altoirea in despicatura. Ea se executa de obicei la pomi mari, cu ramuri groase. Portaltoiul este in acest caz mult mai gros decat altoiul (diametrul 7-10 centimetri). Retezati portaltoiul unde este mai drept si scoarta mai neteda. Despicati portaltoiul pe linia unui diametru al sectiunii taieturii cu cosorul sau cu un obiect asemanator pe care il aveti la indemana. Fasonati altoiul sub forma de pana astfel: in dreptul mugurelui de la baza faceti doua taieturi oblice de-a lungul ramurii de altoi, pentru ca pana sa fie mai lata pe partea mugurelui si ascutita pe partea opusa. Pana trebuie sa fie de trei-patru ori mai lunga decat grosimea altoiului, iar acesta trebuie sa aiba doi-trei muguri. Desfaceti despicatura cu ciocul despicatorului si introduceti pana altoi, avand grija ca locul de unire al scoartei cu lemnul de altoi sa vina in dreptul locului de unire al scoartei cu lemnul de la portaltoi. Introduceti in acelasi fel un altoi in celalalt capat al despicaturii.Decojiti apoi un strat de coaja pe care il atasati intre cei doi altoi pentru a nu patrunde ceara in  crapatura si pentru o mai buna refacere. Legati portaltoiul cu sfoara si strangeti bine dupa asta ungeti bine cu o ceara de altoit speciala. Ceara speciala se prepara usor avand nevoie de urmatoarele ingrediente: smoala,  ceara, seu, parafina si sacaz .Va prezint o reteta proprie pe care o folosesc personal:  4 parti smoala, 2 parti ceara, o parte seu,o parte sacaz si o parte parafina. Ingredientele se pun la foc se topesc pana cand se formeaza o pasta usor fluida. Pentru a imi usura munca mi-am improvizat o mica sobita intr-o cutie de vopsea de metal de  3litri pe care am  decopertat-o pe lateral in partea de jos (locul pe unde bag lemnele pentru foc) la jumatate am  introdus doua tije paralele pentru a putea sprijinii recipentul unde topesc ceara de altoit. Ca recipient folosesc o  cana de metal mica pentru a o putea introduce in sobita improvizata. Ca reguli principale atunci cand vreti sa  altoiti folositi ramuri de altoi sanatoase si portaltoi sanatosi, toate ustensilele pe care le folositi la altoit trebuie sterilizate inainte si dupa terminarea lucrari pentru a evita transportul involuntar de bol  de la un  pom  la  altul. Pentru sterilizat folositi alcool sanitar .Cele  mai  bune  rezultate  la  altoirea  in  despicatura  se  obtin atunci  cand ramurile  de  altoi  se  recolteaza  de  iarna  si  se  tin  la  rece sau  in  spatii  intunecoase  pana  la  sfarsitul  lunii  martie  si  inceputul  lunii  aprilie .Altoirea in aceste conditii  are  mai  multe sanse  de  reusita  deoarece  seva  este  deja  pusa  in  miscare in  pomul  ce  urmeaza  sa  fie  altoit in  timp  ce   ramurile  de  altoi se  afla  inca  in  repaus  vegetativ fapt  ce  reduce  riscul  de  deshidratare prin  transpiratie .O  atentie  sporita  trebuie  acordata  de  catre   amatorii  care  vor  sa  incerce  altoirea  in  despicatura la  urmatoarele  sfaturi : Altoirea  se  face  intodeauna  cu  specii  apartinand  aceleeasi specii : cires cu cires , mar  cu  mar , visin cu visin , prun  cu  prun , exista  totusi  si  cateva  exceptii prunul  poate  fi  altoit  atat pe  prun  cat  si  pe  corcodus , parul  poate  fi  altoit  atat  pe  par  cat  si  pe  gutui etc.Daca  primavara  este  secetoasa pomul  altoit  trebuie  udat  din  abundenta atat  inainte  cat  si  dupa  ce  altoiti .Pomul  pe  care  vreti  sa  il  altoiti  trebuie  sa  aiba  o  grosime  de  circa  2  cm  in  diametru si  sa  fie  destul  de  bine  prins  in  sol  ,  un  pom  cu  vigoare  buna  se  va  prinde  mult  mai  usor  si  va  pleca  mai  puternic . In  continuare  am  atasat  cateva  imagini  demonstrative  despre  altoirea  in  despicatura  pe  care  o  poate  executa  oricine ,  fara  unelte speciale  si  cunostinte  mari  despre  altoit . 












Va multumesc  pentru  timpul  acordat  acestui  articol .







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu