Cum ne afecteaza zapada de primavara culturile ?
In ultimele zile au cazut precipitatii mixte in toata tara , ploi , lapovite , ninsori combinate cu vant si ger .Cat de mult ne afecteaza aceste conditii atmosferice culturile ? Ei bine acasta este intrebarea la care o sa raspund in cadrul acestui articol .In zona mea mai exact in Muntenia am avut parte de toate aceste precipitatii mixte ploaie , zapada , lapovita , vant , ger etc. Dintre toate aceste conditii atmosferice cel mai mult ne afecteaza gerul , insa spre multumirea mea nu a fost foarte puterinic ,minima fiind de -3 grade celsius . Mai pe intelesul tuturor nu au fost afectate culturile , nici capsunile , nici pomi fructiferi care au fost tunsi nici chiar cei care au fost altoiti in aceasta primavara . Ploaia , lapovita si zaapada chiar sunt bine venite deoarece nevoie de apa in sol avem pe tot parcursul anului .Avantajul oarecum al gerului din ultimele zile este acela ca o sa intarzie inflorirea atat capsunilor cat si pomilor fructiferi , Astfel o sa ii protejeze intr-o mare masura de brumele tarzii din luna martie . Aceste brume sunt un adevarat pericol pentru fermieri deoarece pot compromite productia de fructe chiar si pana la 100% . Pentru evitarea pagubelor provocate de brumele tarzii se pot arde resturi vegetale , lemne , cauciucuri sau orice altceva cu care puteti produce caldura si fum , astfel incat sa nu se depuna bruma si sa nu afecteze cultura .Acest lucru se face dimineata devreme atunci cand sunt anuntate conditii de bruma la statiile meteo din zona .Desigur este o treaba destul de dificila , insa exista si sisteme de picurare deasupra culturilor , care pulverizeaza apa calda in diminetile in care se anunta bruma sau cand temperaturile sunt foarte scazute .Aceste sisteme sunt totusi foarte costisitoare si le puteti vedea doar pe la cateva institute de cercetare, insa sa arzi crengile rezultate de la curatarea pomilor , frunzele si iarba care se strang in livada nu cred ca este un lucru foarte costistor . Totusi sa speram ca nu o sa avem probleme cu aceste brume tarzii sau cu vre-un ger puternic tarziu . Tot pentru a intarziua intrarea in vegetatie a culturii puteti folosii tratamente de baza de cupru ex: Alcupral , Funguran , Champ , Champion etc care sunt foarte eficiente si va ajuta si la tratarea si prevenirea anumitor boli . Prin inghet se înţelege coborîrea temperaturii stratului de aer de lîngă sol sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor.După cauzele care le determină, îngheţurile sînt de trei tipuri., îngheţuri advective, îngheţuri de radiaţie şi îngheţuri mixte. Îngheţurile advective sînt determinate de invaziile de aer rece polar, a cărui temperatură este sub 1°C şi nu depăşeşte această limită nici în cursul zilei. Ele cuprind de regulă teritorii mari şi sînt semnalate mai ales în prima jumătate a primăverii, menţinîndu-se de la 1 pînă la 2-3 zile.Îngheţurile de radiaţie(radiative) se formează în nopţile senine şi liniştite sau cu slabe adieri ale aerului, determinate de pierderea intensă a căldurii de către suprafaţa solului prin radiaţii. Intensitatea şi durata acestor îngheţuri depinde în foarte mare măsură de forma reliefului, de starea suprafeţei solului, de umiditatea solului, a aerului şi de alte condiţii locale. La îngheţurile radiative diferenţa de temperatură de la suprafaţa solului şi pînă la 2 m în aer, poate să atingă 10°C. Îngheţurile de radiaţie se produc de regulă noaptea avînd maximum de intensitate înainte de răsăritul Soarelui.Îngheţurile mixte (advectiv-radiative) se formează în urma invaziilor maselor de aer rece a căror temperatură continuă să scadă în cursul nopţii, prin efecte de radiaţii. În aceste condiţii temperatura poate coborî noaptea pînă la -4°C şi chiar -6°C. În cursul zilei temperatura poate ajunge la 10°C, 15°C sau 20°C. Îngheţurile tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, au în mod frecvent un caracter mixt şi se produc în condiţiile unor temperaturi medii zilnice relativ ridicate. Numai evoluţia normală a temperaturilor zilnice în aceste perioade nu poate declanşa răcirea aerului pînă la 0°C; fenomenul este însă determinat de invazia aerului rece şi de răcirea acestuia prin radiaţie, în nopţile senine. Pragurile de temperaratura termica ale pomilor fructiferi sunt : La par (muguri florali desfacuti ) -4 grade celsius , (flori) -2,3 grade celsius , (rod) -1,2 grade celsius . La prun (muguri florali desfacuti ) -4 grade celsius , (flori) -2,3 grade celsius , (rod) -1,2 grade celsius . La cires si visin (muguri florali desfacuti ) -2 grade celsius , (flori) -2,0 grade celsius , (rod) -1,0 grade celsius . Acestea sunt temperaturile pentru inghet de care sper s a nu avem parte anul acesta . Va multumesc ca ati citit acest articol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu