duminică, 8 martie 2015

Cum ne afecteaza zapada de primavara culturile ?

In ultimele  zile  au  cazut  precipitatii mixte  in  toata  tara , ploi , lapovite  ,  ninsori  combinate  cu  vant  si  ger .Cat  de  mult  ne  afecteaza  aceste  conditii  atmosferice  culturile ? Ei  bine  acasta  este  intrebarea  la  care  o  sa  raspund  in cadrul acestui  articol .In  zona  mea  mai  exact  in  Muntenia  am  avut  parte  de  toate  aceste  precipitatii mixte ploaie , zapada , lapovita , vant , ger etc. Dintre  toate  aceste  conditii  atmosferice cel  mai  mult  ne  afecteaza  gerul , insa  spre  multumirea  mea  nu  a  fost  foarte  puterinic ,minima  fiind    de  -3  grade  celsius . Mai  pe  intelesul tuturor  nu  au  fost  afectate  culturile  ,  nici  capsunile  ,  nici  pomi  fructiferi care  au  fost  tunsi nici  chiar  cei care  au  fost  altoiti in  aceasta  primavara . Ploaia  , lapovita  si  zaapada  chiar sunt  bine  venite deoarece  nevoie  de  apa  in  sol  avem  pe  tot parcursul  anului .Avantajul  oarecum  al  gerului  din  ultimele  zile  este  acela  ca  o  sa  intarzie  inflorirea  atat  capsunilor  cat  si  pomilor  fructiferi , Astfel  o  sa  ii  protejeze  intr-o  mare  masura  de  brumele  tarzii  din luna  martie  . Aceste  brume  sunt  un  adevarat  pericol pentru  fermieri  deoarece pot  compromite  productia de  fructe  chiar  si  pana  la  100% . Pentru  evitarea  pagubelor provocate de  brumele  tarzii se  pot  arde  resturi  vegetale  , lemne  , cauciucuri  sau  orice  altceva cu  care  puteti  produce  caldura  si  fum , astfel  incat  sa  nu  se  depuna  bruma  si  sa nu  afecteze  cultura  .Acest  lucru  se  face    dimineata  devreme atunci  cand  sunt  anuntate  conditii  de  bruma  la  statiile  meteo  din  zona  .Desigur  este  o  treaba  destul  de  dificila , insa  exista  si  sisteme  de  picurare  deasupra  culturilor , care  pulverizeaza apa  calda in  diminetile  in  care  se  anunta  bruma sau  cand  temperaturile  sunt  foarte  scazute .Aceste  sisteme  sunt  totusi  foarte  costisitoare  si  le  puteti  vedea  doar  pe  la  cateva  institute  de  cercetare, insa  sa  arzi  crengile  rezultate  de  la  curatarea  pomilor  ,  frunzele  si  iarba  care se  strang  in  livada  nu  cred  ca  este  un  lucru  foarte  costistor . Totusi  sa  speram  ca  nu  o  sa  avem  probleme  cu  aceste  brume  tarzii  sau  cu  vre-un  ger  puternic  tarziu . Tot  pentru  a  intarziua  intrarea  in  vegetatie a  culturii  puteti  folosii  tratamente  de  baza  de  cupru ex: Alcupral , Funguran , Champ , Champion etc  care  sunt  foarte  eficiente  si  va  ajuta  si  la  tratarea si  prevenirea  anumitor  boli   . Prin inghet  se înţelege coborîrea temperaturii stratului de aer de lîngă sol sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetaţie a culturilor.După cauzele care le determină, îngheţurile sînt de trei tipuri., îngheţuri advective, îngheţuri de radiaţie şi îngheţuri mixte.  Îngheţurile advective sînt determinate de invaziile de aer rece polar, a cărui temperatură este sub 1°C şi nu depăşeşte această limită nici în cursul zilei.   Ele cuprind de regulă teritorii mari şi sînt semnalate mai ales în prima jumătate a primăverii, menţinîndu-se de la 1 pînă la 2-3 zile.Îngheţurile de radiaţie(radiative) se formează în nopţile senine şi liniştite sau cu slabe adieri ale aerului, determinate de pierderea intensă a căldurii de către suprafaţa solului prin radiaţii. Intensitatea şi durata acestor îngheţuri depinde în foarte mare măsură de forma reliefului, de starea suprafeţei solului, de umiditatea solului, a aerului şi de alte condiţii locale. La îngheţurile radiative diferenţa de temperatură de la suprafaţa solului şi pînă la 2 m în aer, poate să atingă 10°C. Îngheţurile de radiaţie se produc de regulă noaptea avînd maximum de intensitate înainte de răsăritul Soarelui.Îngheţurile mixte (advectiv-radiative) se formează în urma invaziilor maselor de aer rece a căror temperatură continuă să scadă în cursul nopţii, prin efecte de radiaţii. În aceste condiţii temperatura poate coborî noaptea pînă la -4°C şi chiar -6°C. În cursul zilei  temperatura poate ajunge la 10°C, 15°C sau 20°C. Îngheţurile tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, au în mod frecvent un caracter mixt şi se produc în condiţiile unor temperaturi medii zilnice relativ ridicate. Numai evoluţia normală a temperaturilor zilnice în aceste perioade nu poate declanşa răcirea aerului pînă la 0°C; fenomenul este însă determinat de invazia aerului rece şi de răcirea acestuia prin radiaţie, în nopţile senine.   Pragurile  de  temperaratura  termica  ale  pomilor  fructiferi  sunt  : La  par (muguri florali desfacuti ) -4 grade  celsius , (flori) -2,3 grade  celsius , (rod) -1,2 grade  celsius . La  prun (muguri florali desfacuti ) -4 grade  celsius , (flori) -2,3 grade  celsius , (rod) -1,2 grade  celsius . La cires si visin  (muguri florali desfacuti ) -2 grade  celsius , (flori) -2,0 grade  celsius , (rod) -1,0 grade  celsius . Acestea  sunt  temperaturile  pentru  inghet  de  care  sper s a  nu  avem  parte  anul  acesta  . Va  multumesc  ca  ati  citit  acest  articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu